Sommige angsten staan op zichzelf en zijn erg beperkend. Bijvoorbeeld angsten  voor spinnen, open ruimtes, hoogte, honden, naalden of ziekenhuizen. Dit noemen ze ook wel een enkelvoudige fobie.  Als u een enkelvoudige fobie heeft kan dat op verschillende manieren worden aangepakt. 

 

De kern van de aanpak van een fobie is het blootstellen aan de angst. De angst vlamt op bij het blootstellen aan daar waar je bang voor bent, en als je dat vaker doet, dooft de angst langzaam uit

Jezelf blootstellen aan de angst is niet makkelijk omdat de angstsituaties niet altijd voldoende beschikbaar zijn om mee te oefenen. Zo kun je niet uitgebreid oefenen met een MRI scan bijvoorbeeld. 

Een van de nieuwe manieren om angst te laten uitdoven is in een Virtuele Werkelijkheid. 

Men noemt deze therapie ook wel VRET ; Virtual Reality Exposure Therapy. 

Je zet een VR bril op, waarin korte filmpjes worden getoond met de angstwekkende situaties. Doordat je rustig doorademt en weet dat je bij mij in de praktijk (veilig) zit, worden ook de beelden en gevoelens over die situaties rustiger. De angst dooft uit. 

Je  kunt voor de behandeling van een fobie een behandeling aangaan van 4 sessies van 60 minuten.*)

Daarin wordt niet alleen VR toegepast, maar is het een totaalpakket om zo snel mogelijk jouw angst dusdanig onder controle te krijgen dat je er niet meer door gehinderd wordt in het dagelijks leven. Hierin worden zowel gedachten uitgedaagd, EMDR toegepast en VR exposure opdrachten uitgevoerd.

 

Van te voren zal in een telefonische intake worden ingeschat of dit pakket voldoende is om jouw angst te behandelen. 

In het totaal kost deze behandeling 360 euro (vrijgesteld van BTW ogv artikel 25 OB).

 

Na elke sessie krijg je een betalingsverzoek. 

 

*) de behandeling van een enkelvoudige fobie wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar.